Нивото на река Дунав при Русе се понижава

06:18, 23 ное 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в понеделник и вторник повишения се очакват в целия Дунавски басейн, като по значителни повишенията ще са във водосборите в горното течение на реките Янтра и Русенски лом и Добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 23 и 24 ноември, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че долното течение на реката на 23 ноември ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 24 и 25 ноември – над нея.

От 23 ноември ще започне повишение на нивата – отначало в горните части на водосбора, а след 24 - и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Поради ниските речни нива и почвена влажност, прогнозираните валежи ще доведат до значително повишение на речните нива в периода 22-24.11, без достигане на критични водни нива.

Нивото на река Дунав при Русе се понижава. Прогнозата на АППД за 24 ноември е водният стълб да спадане с 5 cm, очаквано ниво 20 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама