Оперен фестивал започва в Стара Загора

07:18, 23 ное 15 / Култура 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четиридесет и шестото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) започва днес в Стара Загора. На сцените на оперния, кукления и драматичния театър, както и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, ще се състоят 11 събития в рамките на Фестивала, който ще продължи до 5-ти декември.

 „Интересът е голям и продажбите на билети вървят добре“, съобщи директорът на Операта Огнян Драганов. Организацията на феста е съвместна с Общината, със съдействието на Министерството на културата. „Няма такава община, която да стои толкова твърдо зад гърба на Държавна опера – Стара Загора. Успяхме да създадем фестивала така, както се прави в света – със селекционна комисия, която избра заглавията и го превърна във „витрина с най-новата стока в страната. Надяваме се да отворим фестивала навън, да привличаме гости от страната и чужбина”, допълни директорът.

Ще бъде създадена и Балканска оперна мрежа. За участие са поканени  представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, както и от опери в България. Една от идеите на мрежата е догодина фестивалът в Стара Загора да стане международен, а участниците в нея да си помагат с материалната база.

Уникалното оперно събитие за страната представя панорама на най-доброто в музикално-сценичните изкуства у нас през последния творчески сезон, оформена след прецизна селекция от над 70 спектакъла на различни български трупи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама