Нели Куцкова: Президентът да сформира комисия за проверка на "Яневагейт"

08:28, 23 ное 15 / Политика 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев не трябва да си мълчи за скандала с телефонния разговор между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и уволнената съдийка Румяна Ченалова. Това каза в студиото на Нова телевизия говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Тя поясни, че президентът трябва да сформира комисия, която да направи проверка на случая с изтеклите записи на телефонни разговори.

„На общото събрание на съдиите се обърнахме към всички институции – президента, Народното събрание. Обърнахме внимание, че тези неща не трябва да се решават само от ВСС. Обърнахме се към порламента да приключи съдебната реформа и да приеме такива промени, които да не позволяват подобни влияния от страна на политици. Обърнахме се и към президента. Президентската институция не може да остане безразлична“, заяви Куцкова.

Куцкова обясни, че след назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд са възникнали много проблеми. Тя добави, че съдиите неведнъж са сигнализирали Висшия съдебен съвет с искане за проверки на работата на Софийския градски съд и разпределянето на делата.

„Голямата част от колегите бяха недоволни, а ВСС си мълчеше. Трябваше да се обади френският посланик по конкретно дело, за да се размърдат институциите. И в момента институциите си мълчат за този скандал, който не е разговор между „две каки“. Това не е единичен случай в съдебната система, има и други, но не са избухнали скандали. Как хора се назначават на ръководни постове и как политиците се месят в съдебната система“, заяви Нели Куцкова.

Тя призова президента да не остава безразличен към скандала, защото по думите й в случая не става въпрос за „разговор между две каки“, а за това как се назначават хора на ръководни постове в държавата и как политиците се месят в работата на съда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама