Симеон Дянков: 5 млрд. нови дългове са много, за покриване на дефицита са нужни половината (обновена)

08:54, 23 ное 15 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетът за 2016 г. е добър, спрямо бюджетите през последните две години. Това коментира по bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той определи като рискови два сектора – транспортът и енергетиката.

„За мен новият бюджет е положителна стъпка, спрямо 2014 г. И 2015 г., които бяха лоши бюджети според мен.Той обаче крие две опасности. Едната е в системата на транспорта. Става въпрос за предложената концесия за летище "София", от която се очакват около 600 млн. лв. През 2016 г. стъпката към такава концесия по принцип е добра, но се съмнявам, че толкова пари могат да дойдат толкова бързо от концесия“, каза Дянков. Той подчерта, че тези пари са предвидени в бюджета и ако това не стане, означава дефицит. Бившият финансов министър подчерта, че по-големият проблем за него е дефицитът в енергетиката.

„Това изобщо не се споменава в бюджета. Няма никакво предложение за това как проблемът да се разреши. Има идеи, но би трябвало да излезе и като бюджетна тема“, смята Дянков.

„Допълнителни 5 млрд. нови дългове са много“, обясни Дянков. По думите му за покриването на дефицитите са необходими половината.

„Освен ако не се очаква по-голям дефицит. Той може да дойде от двете пера, за които си говорихме – концесията. За мен по-голям проблем е енергетиката – там едни 2 млрд. лв. поне липсват“, заяви Дянков. Той коментира и решението за повишаването на винетните такси, като заяви, че го одобрява.

"За мен повишаване цената на винетките е правилно, но доста закъсняло решение.Цената е поносима.Все пак по някакъв държавата трябва да тръгне към по-балансиран бюджет в областта на изграждане на нови пътища. Много се строи и открива у нас. Но това нещо трябва да се развива и поддържа с времето. А Европа не ни дава парите за доразвиване на пътищата. И с повишаване цената на винетките ние правим точно това - намираме тези пари", каза бившият финансов министър.

Според него правителството на Бойко Борисов се справя добре. Като аргумент Дянков посочи местните избори. Според него спокойствието през следващите години е гарантирано, но дали ще има сериозни реформи, предстои да се види. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама