Бойко Борисов обсъжда в Китай скоростен влак Пекин-София

09:56, 23 ное 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скоростен влак от Пекин до София ще е една от темите, които ще се обсъждат на срещите в Пекин и Шанхай между китайското правителство и българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, съобщава bTV.

Линията е част от проекта на Китай за възстановяване на древния Път на коприната, в който страната смята да инвестира над 17 млрд. долара.

За целта до 10 години ще трябва да бъде изградена и нова жп- връзка с Турция освен съществуващата.

За сравнение, към края на миналата година Китай има 16 000 км високоскоростни железопътни линии, по които влаковете се движат с 200 км/ч и е страната с най-голяма високоскоростна мрежа в света. В България средната скорост, с която се движат влаковете, е 50 км/ч.

У нас Китай има интереси в областта на земеделието, туризма, леката промишленост и автомобилостроенето. В икономическа зона „Тракия" край Пловдив ще бъде изградена европейско-китайска икономическа зона.

Китайският бизнес проявява интереси към българския IT сектор. Една от най-големите китайски компании по киберсигурност в момента проучва възможностите за съвместни продукти с български партньори.

Освен това, Бойко Борисов обсъди с кмета на Шанхай Ян Сюн идеята за побратимяване на София и Шанхай и го покани в българската столица за финализиране на споразумението. 

„Единственото нещо, което липсва за затвърждаването на отношенията между Шанхай и София, е нещо, което бих описал с китайски идиом, който гласи "Всичко е налице, с изключение на източния вятър", заяви от своя страна Ян Сюн.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама