Високотехнологична сонда ще подмени водопроводите в Павликени по проект на общината

10:38, 23 ное 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високотехнологична сонда ще полага тръбите от новата водопроводна мрежа в Павликени. Първата копка по проекта на общината направиха  кметът инж. Емануил Манолов, зам. областният управител Николай Петров и инж.Момчил Момчилов от фирмата-изпълнител, съобщиха от кметската администрация.  

Община Павликени разработи и защити проект „Рехабилитация на водопроводната мрежа на Павликени - първи етап” пред Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС.

Общата стойност на този проект е 3 050 000,00 лв., като Община Павликени има 130 000лв. финансов принос по дейностите по проекта. Строителството ще продължи 6 месеца. Благодарение на завършения проект ще бъде подобрено качеството на услугата „водоснабдяване” за населението.

Целите на проекта са: намаляване загубите на питейна вода, с което ще се повиши ефективността при използване на ресурса; преустановяване честото разкопаване на улиците за отстраняване на аварии; балансиране на нуждите на околната среда и опазване на общественото здраве, свързано с изискването за устойчиво развитие на Р България.

Дейностите, които ще бъдат извършени, са: разкопаване и демонаж на старите амортизирани водопроводни тръби; доставка и полагане на нови водопроводни тръби и съоръжения; хидравлично изпитване на водопровода и дезинфекция; поставяне на асфалтова настилка.

„В края на този проект в град Павликени ще бъдат подменени общо 20 175 метра водопроводи. Това ще доведе до намаляване на загубите на питейната вода и повишена ефективност при използване на ресурса. Най-важното е, че ще бъде намален рискът за човешкото здраве“, подчерта кметът инж.Емануил Манолов в словото си.

Той успокоя всички граждани, че неудобствата за тях този път ще са сведени до минимум.“Технологията е такава, че няма да бъдат разкопавани улици. Все  пак предварително моля за търпение всеки от жителите на града, защото започващите днес строителни дейности ще бъдат от полза за всички!“, подчерта кметът. 

Предвидени за монтаж по мрежата са 134 броя противопожарни кранове, 232 броя спирателни кранове и 1083 броя сградни отклонения. Рехабилитацията на водопровода ще се изпълнява по беззизкопна технология. Понятието "безизкопни" обединява група технологии за изграждане и рехабилитация на тръбопроводи, най-характерната особеност на които е липсата на необходимост да се изкопава канал за полагане на тръбопровода.

Безизкопните технологии предоставят редица предимства, сред които са кратките срокове за изпълнение, монтажа на комуникации под препятствия, много малка работна площадка, минималния обем на изкопните дейности и високата степен на безопасност при работа.

Хоризонтално насочено сондиране, чрез което ще се полагат тръбите в Павликени се използва в целия свят и набира все по-голяма популярност. Това е операция от два или три етапа, като първоначално се създава пилотен отвор (сондаж), който впоследствие се разширява с проширяване (райбероване) до желания размер.

Принципът на работа се състои в пускането на управляем сондажен лост през проектното трасе и проширяване на отвора по време на обратния ход на лоста до необходимия диаметър, като за това може да са нужни една или повече операции.

При пилота сондажния лост се следи постоянно от наземна локализираща система, като по този начин може да се насочва спрямо зададеното трасе. След извършване на пилота следва проширяване до необходимия диаметър със специален инструмент. След проширяването до необходимия диаметър се закача тръба след проширителя посредством устройство.

Следва изтегляне на тръбата и в местата на изкопите се заварява. Строителните работи в Павликени ще продължат 6 месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама