Петметрови тотеми посрещат гостите в Странджа

10:47, 23 ное 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високи 5 метра тотеми посрещат  вече гостите в Странджа, съобщиха от дирекцията на природния парк. Те са поставени на входовете на парка по главните пътни артерии – на местността Босна, на международния път близо до границата с Турция, по пътя Малко Търново – Царево, Царево – Резово и близо до с. Близнак на северозападната граница на Парка на пътя Босна - Варовник.

Тотемите представляват стилизиран лист на странджански дъб /лъжник/ - дърво, което достига огромни размери и е забранено за сеч от 2014 г. със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев. Лъжникът е другият символ на Странджа /заедно със зелениката/, тъй като се среща единствено в едноименната планина и никъде другаде в Европа. Лъжникът е родоначалник на всички европейски листопадни дъбове.

Освен големите тотеми по второстепенната пътна мрежа на парковата територия са поставени и пет 3-метрови „малки“ тотеми, /от стилизиран лист на лъжник/ които също приветстват гостите на парка и децата на защитената територия, които вече не живеят тук, но с радост се връщат и водят в планината свои  близки и приятели. Малките тотеми могат да се видят на  пътя м. Босна – с. Визица, по трасето Писменово – Визица, в м. Балиево до с. Бродилово, по пътя Царево – Бродилово и в м. Скокът с. Велика – с. Българи.

Парковата дирекция поставя и още 18 информационни табла в населените места в Странджа. На тях по интересен начин са изобразени зелениката, която е символ на парка, и одърчетата, които пък са символ на един от най-мистичните обреди в защитената територия – нестинарството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама