Намалиха кметските заплати в Долни чифлик

11:09, 23 ное 15 / Политика 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизбраният кмет на община Долни чифлик Красимира Анастасова ще получава с 480 лева по-малко основна месечна заплата от предшественика си Борислав Натов. Това стана ясно след като общинският съвет взе решение по внесеното от самата Анастасова предложение за намаляване размера на трудовото й възнаграждение.

Досега кметът на общината получаваше 2400 лева, което е 100% от максимално нормативно определената заплата. С новото решение този процент се намалява с 20 и става 80% - 1920 лв., като влиза в сила със задна дата – 9 ноември 2015 г. От същата дата, с решение на Общинския съвет, ще бъдат намалени с 12-15% и основните месечни заплати на кметовете на кметства в община Долни чифлик.

Така кметът Красимира Анастасова и съветниците от ГЕРБ започнаха да изпълняват поетите преди изборите ангажименти към избирателите си. При встъпването си в длъжност новият кмет обеща строга финансова дисциплина и оптимизиране на разходите в администрацията.

Освен това се сложи и точка на стария спор за заплатите на заместник-председателите на Общинския съвет. На 23 октомври м.г. съветниците от ГЕРБ напуснаха сесията на местния парламент в знак на протест срещу възнаграждението на неговия заместник-председател Стефан Димитров. Повод за реакцията им бе отказът на управляващото мнозинство (БСП, ДПС)  да разгледа внесената докладна за промяна в Правилника за дейността на градския парламент. Съветниците от ГЕРБ нееднократно алармираха за незаконосъобразното, според тях, възнаграждение на заместник- председателя Стефан Димитров, който бе и начело на общинската организация на БСП. Тогава той получаваше 90% от заплатата на председателя на Общинския съвет, който от своя страна се разписваше срещу 90% от заплата на кмета на общината.

С решение на новоизбрания Общински съвет, доминиран от ГЕРБ, заплата в местния парламент ще получава само неговият председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама