За първи път у нас методът анестилоза се използва при реставрацията на Голямата базилика в Плиска

11:43, 23 ное 15 / Култура 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голямата базилика в първопрестолна Плиска се реставрира по метода анестилоза, съобщиха от ръководството на Националният исторически музей (НИМ) в София.

Широко разпространеният метод за реставрация на старини в Западна Европа се прилага за първи път в България, уточняват от НИМ.

Частичната реставрация на Голямата базилика в Плиска се извършва с бял камък от кариера край Мездра. По състав той е напълно идентичен с камъка, от който е изградена в IX век Плиска.

Методът на анестилоза е характерен с това, че при реставрационните дейности се използват и оцелели строителни материали от оригиналния градеж.

От НИМ припомнят, че при разчистването на терена около Голямата базилика са открити много от оригиналните каменни блокове и детайли на средновековния храм и вграждането им в стените се извършва под наблюдението на археолог и архитект.

Добавеният строителен материал ще бъде състарен от реставраторите след завършване на строителните дейности. Така новите каменни блокове няма да се различават от оригиналните, уверяват от НИМ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама