Нарушенията в онлайн търговията намалели с 30%

12:02, 23 ное 15 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нарушенията, които отчита Комисията за защита на потребителите в онлайн търговията, са намалели с 30 процента. Това съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов.

По думите му тези стойности са на фона на увеличение от 35 на сто на потребителите и на 5% на средствата, които се изразходват в пазаруването по интернет.

Като цяло нарушенията във всички проверявани области намаляват с около 10 на сто, отчете още председателят на комисията за потребителите.

В проверките на 40 банкови и небанкови финансови институции от комисията са констатирали около 400 неправомерни клаузи, като например при предсрочно изискуеми кредити да се иска плащане и на лихвите по заема, както и начисляване на такси и комисиони, които понякога надхвърлят главницата.

Според Маргаритов повече от половината търговци са се съобразили с предписанията им и са прекратили неправомерните практики.

При туроператорите пък едно от най-честите нарушения е опитът на фирмите да ограничат отговорността си при проблеми с превозвачите, например, макар по закон именно те отговарят за нередности при техни съконтрагенти.

Открили са и няколко нелоялни търговски практики, като нереални намаления и промоции – търговците дни преди акцията повишавали цените и след това ги обявяла за намалени. Имало и търговци, които не осигуряват достатъчни количества от намалените стоки, като така примамвали клиентите да си закупуват други стоки.

От началото на годината комисията е забранила 111 опасни стоки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама