България се рекламира в Китай с ниските си данъци, членството в ЕС и географското си положение

12:07, 23 ное 15 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При откриването на инвестиционния форум в Шанхай икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че стратегическото географско местоположение на България ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Според него можем да играем ролята на свързващо звено между Китай и Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на правителството.

Форумът е организиран от Българската агенция по инвестиции. В него участват над 100 китайски компании.

По думите на Лукарски страната ни предлага отлични условия като платформа за китайските продукти към Европейския съюз, както и за бизнес с останалите страни от ЕС. Освен това в България са и най-ниските данъци в ЕС - 10% корпоративен данък, 0% за реинвестирана печалба в общини с безработица с над 25 на сто по-висока от средната за страната, 10% данък върху личните доходи, 5% данък върху дивидентите.

Икономическият министър изтъкна още, че България прилага 2-годишно освобождаване от ДДС при внос на оборудване за инвестиционни проекти за над 2,5 млн. евро, които създават най-малко 20 работни места. Според него данъчният режим, в съчетание с квалифицираната работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

Подобно мнение застъпи и премиерът Бойко Борисов. Той посочи и какви са предимствата на страната ни пред останалите от Балканския полуостров.

„Членството в Европейския съюз, стабилните парламентарна подкрепа и правителство, най-ниските данъци в ЕС, високо квалифицираните кадри. На тази основа и предвид новите индустриални и технологични паркове, които изграждаме, китайските фирми могат да намерят много добър пристан“, заяви Борисов при откриването на форума.

Бойко Борисов посочи, че развитието на инфраструктурата, новите транспортни коридори, достъпът до Черно море и Дунав, добрият климат, който способства развитието на туризма и земеделието, са само част от многото предпоставки, позволяващи да се задълбочи сътрудничеството между двете държави. Министър-председателят обърна внимание и на инициативата 16+1.

„Тя дава възможност и България, и Сърбия, и Македония, и Румъния, и останалите държави да участваме в съвместни проекти, които да гарантират изграждането на жп линии, на магистрали, на инфраструктура, пристанища, за да може „Пътят на коприната“ да следва своя естествен път“, добави Борисов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама