Търговията между България и Китай е нараснала двойно, изнасяме 50 пъти повече царевица

12:44, 23 ное 15 / Политика 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За последните три години търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай е нараснала два пъти. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на инвестиционния форум „Инвестирай в България. Разшири се в Европа”, организиран в Шанхай от Българската агенция за инвестиции, съобщиха от Министерския съвет.

Тя даде за пример износът на царевица, който е нараснал 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

По думите ѝ страната ни е на първо място по производство и качество на розово и лавандулово масло. Освен това, биологичното ни производство за последните 5 години нараства до 5 пъти. Площта със селскостопанско предназначение през 2014 г. е половината от цялата територия на страната.

Танева отбеляза, че страната ни е с трайна тенденция за износ на слънчогледово масло, както и е сред водещите в износа на пшеница и царевица в рамките на Европейския съюз. Инвестициите в сектора пък постоянно нарастват след присъединяването ни към ЕС.

„До 2020 г. за всички предприемачи в земеделието ще бъдат на разположение 3,1 млрд. евро по няколко програми. Основната цел на инвестициите е модернизиране на стопанствата“, каза още Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама