АБВ: Плевнелиев се явява контузен пощенски гълъб (обновена)

12:44, 23 ное 15 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Ние говорихме за необходимостта Плевнелиев да подаде оставка, от БСП казаха, че сме искали импийчмънт, което е различно нещо. Ако Плевнелиев подаде оставка той ще минимизира щетите за сигурността на България. Той е в добрия случай неадекватен. Как може на 130 трупа ти да съзреш хибридна война? Това е нещо с което той ще остане в историята и колкото по-бързо остане в историята толкова по-добре. Затова ние настояваме за неговата оставка“.

Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред журналисти на пресконференция на АБВ.

„Видимо имаме проблем с развитието на ядрената енергетика. България е заобиколена от всички енергийни проекти, които засягат Европа. България ще се превърне в енергийно зависима страна. Какво направи Плевнелиев като гледа на Запад, за да бъде защитен нашия интерес? Когато държавния ни глава се явява „контузен пощенски гълъб“, резултатът ще е този. Едните ще ни заобикалят, другите ще се гаврят. Не отричаме и идеята за импийчмънт, но това е друга процедура“, добави Петков.

Зам.-председателят на АБВ не спря дотук с квалификациите към държавния глава.

"Като казвам, че е неадекватен, го хваля. Всичко това, което той надроби само последната седмица е чудовищно за българския национален интерес. Добрият за страната ни акт е президентът сам да обяви оттеглянето си", заяви Петков. На въпрос на журналисти дали и военният министър Никола Ненчев трябва да остане в историята, както от АБВ искат да стане с президента, Румен Петков отговори: „С военния министър могат да си разделят палмата на първенството, това не е наша работа“.

На пресконференцията на партията от АБВ обявиха, че ще инициират промени в държавния бюджет. Депутатът от АБВ Марияна Тодорова заяви, че ще поискат допълнителни 20 млн. лв. в сектор „Заетост“.

„През 2008-2009 г. той е бил субсидиран с 300 млн. лв., а от 2009 насам се отпускат около 70 млн. и това е крайно недостатъчно за борба с безработицата". Всяка година безработните младежи нарастват, а хората над 60 г. в предпенсионна възраст трудно намират работа. "Ще поискаме още 20 млн. лева, за да се изработят програми за справяне с безработицата", каза Тодорова.

Тя добави, че АБВ ще поиска допълнително финансиране и за общините, в които социалните услуги са най-силно развити.

"Ще поискаме 17 млн. лева за хората в неравностойно положение, така че министерството да може да разработи социални политики. В последните няколко години тези средства са на входни равнища. За Министерството на труда и социалната политика ще поискаме още 17 млн. лева за увеличаване на заплатите, най-вече в Агенцията по заетостта и за Агенцията за социалното подпомагане", обясни Тодорова.

Зам.-председателят на АБВ каза, че е необходимо увеличаване на средствата за общинските администрации. Петков подчерта, че партията ще поиска увеличаване на бюджета на разузнавателната служба и на Агенцията за национална сигурност.

„Предложението ни е увеличение на бюджета на Разузнавателната служба с 2,5 млн. лв., а на Агенцията за национална сигурност с 4 млн. лв. За Държавна агенция "Разузнаване" искам дебело да подчертая, че заплатата там не е пипана от 2009 г. насам. Трябва да отдадем дължимото на офицерите, работещи за националната сигурност на България, съобразно възможностите и ресурсът, който им се предоставя", заяви Петков.

По отношение на средствата за армията и въоръжените сили, председателят на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че според АБВ бюджетът е удовлетворителен.

"Силовите министерства бяха обладани от непрекъснати изказвания по отношение на социалния статус на военнослужещи и на полицаи. Позицията на АБВ е, че параграф 11 от бюджета следва да отпадне, като прибързан и неразумен". Той допълни, че в бюджета трябва да се подобри позиционирането на сухопътните войски.

От партията увериха, че ще подкрепят готвеният от музейните работници и библиотекарите протест. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама