След двугодишно разследване прокуратурата прекрати делото срещу Богомил Манчев

13:02, 23 ное 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев. Той беше обвинен в длъжностно присвояване на близо 9 млн. лв., съобщава "Правен свят". Заедно с него обвинен беше и Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Партнърс", компанията, упражняваща строителен надзор по проекта "Белене", чийто подизпълнител е "Риск Инженеринг".

Още на 1 октомври Софийската градска прокуратура е прекратила частично досъдебното производство заради липса на доказателства срещу Манчев и Събинов. Двамата обаче са обжалвали пред Софийския градски съд основанието за прекратяване на производството. Вместо поради липса на доказателства, те настояват да бъде поради липса на извършено престъпление.

По това дело обвинение получиха и бившите шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров. Разследването срещу тях обаче продължава. Първият е обвинен в длъжностно присвояване, а вторият - за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Прекратяването на делото срещу Манчев и Събинов идва само три дни преди да изтече двугодишният срок, след който двамата могат да поискат делото да бъде внесено в съда. Не е ясно дали другите обвиняеми са се възползвали от това си право.

Делото е разпределено на Петър Сантиров, който на 22 октомври изисква всички материали по него. Вместо да получи томовете с доказателства обаче, на 11 ноември Софийската градска прокуратура внася искане за отвод на съдия Сантиров. Мотивът на държавното обвинение е, че защитник на Събин Събинов е адвокат Васил Василев, който представлява бившия военен министър Николай Цонев по делото за подкуп срещу него, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. От този факт прокуратурата прави извода, че Цонев и Сантиров са имали еднакви интереси и защитна теза, следователно съдията не би трябвало да се произнася по жалбата на Събин Събинов и Богомил Манчев. След това делото е разпределено на съдия Андрей Ангелов.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама