Бизнесът срещу Кадиев за по-дългия отпуск – губим 2 млрд.лв.

13:08, 23 ное 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 20 на 25 дни, обявиха в свое становище от организацията.

Миналата седмица независимият депутат Георги Кадиев внесе промени в Кодекса на труда, с които платената годишна почивка се увеличава с пет дни.

Според стопанската камара предложението е популистко, загубите на бизнеса щели да са в размер на около 2 млрд.лв., а сега почивните дни в годината заради празниците всъщност са 32 дни.

Мотивите към законопроекта изцяло пренебрегват възможностите за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето,смята още от БСК.

От там обобщават, че намаляването на работните дни от 220 на 215 ще доведе до намаление от приблизително 2.3 на сто на БВП, което е около 2 млрд.лв., както и на бюджетните приходи с около 700 млн.лв.

Отчитайки изложените съображения и откровено популисткия характер на предложението, БСК предлага законопроектът да бъде оттеглен от вносителя или в противен случай да бъде отхвърлен от народните представители при обсъждането на първо и второ гласуване,пишат в заключение от стопанската камара.

Становището им е изпратено до председателите на парламентарните комисии по труда, социалната политика и демографската политика, бюджетната комисия, комисията по икономическа политика и туризъм в НС, както и до председателите на парламентарните групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама