Бургаската яхта „Фурия“ потегли на пътешествие през Атлантика

13:10, 23 ное 15 / Спорт 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипажът на бургаската ветроходна яхта „Фурия“ се събра в пълен състав. Румен Котов и Диан Зайков са посрещнали в Лас Палмас третия участник в приключението - Михаил Копанов, съобщиха от Общината. Цяла седмица тримата са работили по подготовката на лодката за най-дългия преход – от Канарските острови до остров Санта Лучия, част от Малките Антили. Разстоянието е около 2700 морски мили, които се прекосяват без прекъсваване. „Фурия“ е първата българска яхта, която участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали - Atlantic Rally or Cruisers (ARC).

"В сайта на World Cruising Club, в списъка на участниците, „Фурия“ беше посочена като плаваща под неизвестен флаг. Изпратих пет-шест електронни писма с настоятелни молби да включат в падащото меню на сайта им и българския флаг. Най-накрая го направиха. За тържественото откриване на ралито извадих флагщока с българския флаг, защото не вярвах, че са приготвили отделен такъв за парада, но се оказа, че съм сгрешил. Бяха предвидили българския трибагреник и го носих гордо по време на обиколката в марината. Няколко души дойдоха да питат на коя държава е този флаг, едните бяха американци (може би трябваше да се избъзикам и да ги питам техния флаг на коя държава е?). Така че българският трибагреник се вее на пилона в марината", пише Румен Котов в електронния дневник на пътуването.

„Фурия“ потегли към Антилите заедно с останалите участници в състезанието неделя в 15 часа българско време. Прогнозата за времето е силен вятър, между 18 и 23 възела север-североизток, с пориви от 28 възела, а в зоните на ускорение на вятъра (в югоизточната и югозападна част на Гран Канария), се очаква да бъде 30-35 възела. Очаква се и дъжд.

"Но това за нас няма голямо значение. Ние сме българи, кеф ни е да ни е кофти", казва екипажът на „Фурия“.

Яхтата трябва да стигне до финала около 18 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама