Фандъкова обезпокоена от организацията на снегопочистващите фирми

13:11, 23 ное 15 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Зимното почистване на Столичната община ще се извършва от 12 фирми по поддръжка на уличната мрежа с над 300 снегорина. Ако е необходимо, ще бъдат наети допълнителни машини. За осоляване на пътищата са налични около 20 хил. тона соли. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира почистващите фирми във връзка с предстоящия зимен сезон, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя отбеляза, че фирмите са в готовност за работа по отношение на техниката и наличните соли, но я притеснява организацията. Изискванията към тях са при подготовка и наличие на информация за предстоящ снеговалеж, да излязат на съответните 68 точки, които са определени на територията на общината, и бързо да се включат при необходимост при обработката на улиците.

Фандъкова отбеляза, че приоритетни в първите часове при снеговалеж са трасетата на масовия градски транспорт, а до 2 часа след това да бъдат отстранени и кишата и последиците на основните трасета. Чак след това машините ще обработват по-малки улици, допълни тя.

Санкциите към фирмите тази година са завишени, каза още столчиният кмет и допълни, че това се прави, за да може да се създаде добра организация. Глобите ще бъдат за забавяне на почистването по пътищата, по спирките на масовия градски транспорт и по тротоарите, които са общинска собственост.

Около 1,8 млн. лева са средствата, които са заделени от общината за снегопочистване до края на годината. За следващата година в план-сметката са заложени около 20 млн. лева за зимно почистване, което е малко повече от бюджета през 2015 г., каза още Фандъкова.

Относно щетите в София след бурята през уикенда тя каза, че сигналите от граждани са били над 500 в събота и над 720 в неделя. Те се обработват и в момента от столичните аварийно-спасителни екипи, почистващите фирми, фирмите по ремонт на уличната мрежа, Столичния инспекторат. Разчистват се и шахтите в града от натрупали се листа.

Фандъкова описа ситуацията като много тежка и посочи, че е имало проблеми със светофарите, с паднали билбордове и ламарини, надвиснали от покриви на сгради. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама