25 световно признати банки с покана да кредитират дълговете на НЕК

14:22, 23 ное 15 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поканил 25 световно признати банки да подадат оферти за уреждане на дълговете на Национална електрическа компания (НЕК) към двете т.нар. американски централи - „Ей И Ес Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“.

Банките трябва да подадат оферти за отпускане на 650 млн. евро заем на НЕК, за да влязат в сила по-ниските цени на американските ТЕЦ-ове за разполагаемост на мощностите. Новината съобщи съобщи зам.-министърът на енергетиката и член на борда на БЕХ Жечо Станков пред журналисти, съобщава Mediapool.

Миналата седмица БЕХ спря процедурите за даване на синдикиран заем или организиране на облигационна емисия от 650 млн. евро, тъй като в първата нямаше нито един кандидат, а във втория конкурс въпреки интереса от 12 банки, оферти подадоха само две и то при условие, че получат държавна гаранция, тъй като финансовото състояние на БЕХ и дъщерните му дружества не е добро.

Очаква се до две-три седмици поканените банки да се запознаят с условията и да подадат оферти. Станков изрази увереност, че държавният енергиен холдинг ще успее да намери парите до края на годината, тъй като тогава изтича срокът, в който банките кредиторки на "Ей И Ес" са одобрили валидността на сключеното в началото на април споразумение между НЕК и двете американски централи за намаляване на техните цени на разполагаемост на мощностите.

Това ще пести на държавната електрическа компания по 100 млн. лв. годишно и ще доведе до намаляване на дефицитите й, но влиза в сила само при изплащане на дълговете на НЕК към двата ТЕЦ-а, които вече наближават 1 млрд. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама