ЕК въвежда патрули и проверки на багажите, Брюксел остава пуст и блокиран

15:13, 23 ное 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия въвежда патрули в централата си и покрай сградата, централа на институцията в Брюксел. Всички автомобили и багажи на пристигащите в ЕК биват подлагани на пълна проверка, съобщи говорителят на комисията Маргаритис Скинас, цитиран от БТА.

Той уточни, че белгийските власти нямат данни за непосредствена заплаха за институциите на ЕС. Засега ЕК остава в "жълта" (втора) степен на готовност за терористична заплаха. 

НАТО съобщи, че щабът в Брюксел работи, но някои от служителите са били помолени да работят у дома а всички външни посещения са отменени, съобщава Reuters.

Училищата, детските градини и метрото остават затворени, както и големите търговски центрове, кината и музеите. Спорните мероприятия и концертите в града са отменени, обществените спортни зали и басейни също няма да отворят в понеделник, съобщава сайтът www.dhnet.be.

Магазините от веригите Delhaize и Carrefour са отворени за клиенти, пощенските клонове също. 

Поне три големи банки KBC, Belfius и BNP-Paribas Fortis наредиха на персонала от централните си клонове да работи у дома. Асоциацията на белгийските предприемачи апелира бизнесът, когато е възможно, да позволи на служителите си да работят от къщи. 

Университетските клиники Saint-Luc са решили да отменят записаните часове за консултации в понеделник и са ограничили силно посещенията на пациенти. Спешните случаи, обаче, се приемат.

Междувременно, градът остава празен и блокиран, съобщават потребители в социалната мрежа Twitter.

Питър Байен пише в Twitter, че сутрешните влакове за Брюксел, с които живеещите в предградията отива на работа, са почти празни. „Призрачен влак“, пише Байен. „А обикновено в понеделник е пълен.“

Матю Бело Гаридо е пуснал снимка на централния площад в Брюксел, който е абсолютно празен. 

Жителката на беглийската столица Надин Роса-Роса споделя пред ВВС, че градът е като „във война“.

Гавин Лий пък пише, че на Gare du Midi в Брюксел патрулират войници и проверяват всички за лични документи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама