НПО-та искат пари от държавата

15:51, 23 ное 15 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представители на неправителствения сектор искат държавата да отдели пари за тяхното развитие. НПО-та предлагат финансирането им да стане изцяло публично, като отчетът за усвоените средства бъде достъпен в интернет. Това стана ясно по време на националната конференция за партньорството им с държавата, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Относно Стратегията за подкрепа на гражданските организации в България, която изтича през 2015 г., те се обединиха около подобряването на конкретни дейности в нея. Едно от тях е при партньорството с държавата НПО-та да участват при вземането на решения на национално, регионално и местно ниво.

„Стратегията не трябва да бъде променяна, а да бъдат актуализирани някои от нейните дейности“, каза директорът на фондация „Програмен и аналитичен център по европейско право“ Георги Генчев. По неговите думи възпрепятстването на изпълнението на стратегията е заради честата смяна на правителството, при което тя е преминала извън приоритетите на държавата. Като минус той отбеляза, че липсва институция, която да следи цялостното й изпълнение. Липсата на финансиране също е сред причините за слабото развитие на НПО-та.

Гражданските организации предложиха да бъде определен координиращ орган, който да осъществява и мониторинг по отношение на дейностите, заложени в стратегията. Те настояват за всяка дейност да отговаря по една институция, но тя да не е НПО. Досега периодът, през който се осъществяваше стратегията беше тригодишен, а те искат той да бъде увеличен на 5 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама