БСП-„Красно село“: Партията е немощна, може да се превърне в исторически спомен

16:18, 23 ное 15 / Политика 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалисти от столичния район „Красно село“ са подготвили обръщение до членовете и организациите на БСП, загрижени БСП да не се превърне в „исторически спомен“.

На своя сбирка активистите са констатирали, че след местните избори партията продължава тенденцията на трайна загуба на доверие към партията, което я превръща във второстепенен фактор в политическия живот.

Сред основните причини те изтъкват „порочния стил и методи на ръководство, които овластяват с право на ръководни решения един ограничен партиен елит, все повече отдалечен от проблемите и тревогите на хората“. На водещи позиции от години стоят едни и същи дейци, а атмосферата на другарство, откровеност и критичност са нарушени.

„Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано“, пишат още от районната организация в „Красно село“. Според тях партията води формална, объркана, често непоследователна и лишена от смисъл коалиционна политика, но на практика все повече се самоизолира и самоизтласква в ъгъла на политическия живот, лишена е от съюзници и подкрепа от страна както на други леви формации, така и на политически сили, споделящи общата тревога за кризата в българския политически модел и доверието в изборния процес.

Партията е немощна в организационно отношение и страхлива в отношенията си с улицата, протестите, синдикатите и гражданския натиск въху властта в отстояването на трудови права и завоювани трудови придобивки, в борбата за запазването на конституционния и правовия ред, парламентарната република и демократичната политическа система, костатират още дейците.

Те поставят три въпроса, които да се решат отпредстоящия конгрес на партията – програмна резолюция, която да формулира новата кауза на партията, нов устав с ясни принципи на обновление и смяна на ръководните органи, както и конкретна формула за участие в президентските избори догодина, така че да не се налагат „кандидати отвън“

Догодина се навършват 125 години от учредяването на партията. Нека не пропиляваме последния си шанс да запазим социалистическата идея жива и да предотвратим превръщането на нейния основен носител – Българската социалистическа партия в исторически спомен, призовават в заключение социалистите от „Красно село“.

Сред подписалите обръщението са шефът на БСП – София Калоян Паргов, който единствен от ръководството не подаде оставка за изборния крах в столицата, бившите министри Петър Мутафчиев и Костадин Паскалев, Янчо Таков, социологът Юрий Асланов, както и ексцарският депутат, сга шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама