Доверието в Борисов расте главоломно, влиянието на ДПС отслабва

16:29, 23 ное 15 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доверието на българите в премиерът Бойко Борисов се е покаило значително. Личният му рейтинг скача до 38%, като така достига нивата от 2011 год. Това показват данните от регулярното национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено от 10 до 18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани на страната.

С изключение на еврокомисаря Кристалина Георгиева Борисов е единственият български политик с по-високи положителни, отколкото отрицателни оценки. Мненията на анкетираните показват и повишено доверие за управляващата коалиция и най-вече ГЕРБ, но същевременно ключови министри и политики губят подкрепа.

Рейтингът на партиите

Данните показват, че след местните избори има лек спад при Патриотичния фронт и по-значителен при БСП и "Атака". ДПС, за която мнозина политици и анализатори сочеха, че ще е големият печеливш от местните избори, започва да губи ореола си на "силна партия". 48% я виждат като губеща влияние, а едва 8% са я оценили като по-силна.

За 80% от анкетираните на местните избори ГЕРБ е увеличил влиянието си в обществото. Според 29% Реформаторският блок също излиза от изборите с по-добри позиции. Като основни губещи се оценяват най-вече БСП и "Атака". Според 77% влиянието на БСП сред избирателите спада, 80% твърдят същото за "Атака".

Рейтингът на лидерите

Освен Бойко Борисов, който е на чело с най-голямо доверие сред българите, друг партиен лидер с относително висок ръст на доверие е Красимир Каракачанов (от 16.7% на 18.9%), малко по-слаб при Меглена Кунева и Георги Първанов. Божидар Лукарски и Николай Ненчев запазват влияние с лек позитивен тренд. Спад се наблюдава единствено при Радан Кънев (от 13.3% на 11.8%).

Дванадесети пореден месец губи подкрепа лидерът на БСП Михаил Миков (до 13.2%). Председателят на ДПС Лютви Местан запазва 6.5% влияние, 90% от което идва от собствения му електорат, а рейтингът на Волен Сидеров спада двойно спрямо юни (от 9.5% на 4.8%).

Рейтингът на министрите и реформите, които предлагат

Традиционно с най-висока подкрепа са ползва инфраструктурната политика и респективно министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, чийто индекс на доверие продължава да нараства.

Почти няма критики и към министъра на еврофондовете Томислав Дончев, но спецификата на неговата дейност го поставя в сянка и той получава двойно по-малко позитивни оценки от Лиляна Павлова. Заема второ място по индекс на доверие, но на значителна дистанция от регионалния министър.

В центъра на обществения дебат през последните месеци заради започнали, макар и силно оспорвани, реформи застанаха пенсионната и здравната сфери.

Въпреки разбираемия ръст на критиците или поддръжниците на статуквото (11% при Ивайло Калфин и 17% при Петър Москов) фактът, че и двамата министри удържат политиките си на реформи, им осигурява стабилна подкрепа (по 20 на сто). Подобна подкрепа за министри в невралгичните здравна и социална сфери "Алфа Рисърч" не е регистрирала в нито един от предишните кабинети.

За близките няколко месеца, чиято динамика проучването обхваща, най-силна критика търпят образованието и вътрешния ред и сигурност. И при Тодор Танев, и при Румяна Бъчварова успоредно с неудовлетвореността от действията в съответните сфери нарастват и личните негативните оценки.

На фона на полицейските протести удържането на вълненията в българската армия и спокойствието, което тя запази, водят до известен ръст в личния рейтинг на военния министър, както и до възстановяване на доверието в армията.

Във време на гласуване на държавния бюджет, финансовият министър, от който като правило почти всички са недоволни, бележи относително лек спад (с 2%), но едва следващите месеци ще покажат дали той ще съумее да удържи позиции.

Традиционно финансирана и традиционно одобрявана сфера и в двете правителства на Борисов остава инфраструктурата (73%), а най-харесван министър – Лиляна Павлова (36.5%). Томислав Дончев, министърът на еврофондовете, чието усвояване беше в основата на спечелването на местните избори, също запазва стабилен позитивен рейтинг.

Здравеопазването (16%), социалната политика (13%) и земеделието (12%), макар и с много по-ниски оценки от инфраструктурата, са следващите, в които гражданите виждат известни позитивни промени. Интересното тук е, че министрите Ивайло Калфин и Петър Москов се нареждат съответно на второ и трето място сред успешните членове на кабинета.

Рейтингът на президента

В сравнение с юни ръст от 4 на сто е налице и в личния рейтинг на президента Росен Плевнелиев. Одобрението за него идва основно от социалните групи, най-активно подкрепили референдума за електронното гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама