Приключи делото за спиране на карусел 1 на „Монтюпе“ ООД, чака се решение

16:39, 23 ное 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последното заседание по делото, заведено от „Монтюпе“ ООД срещу РИОСВ-Русе се състоя днес. Припомняме, в Админстративния съд в дунавския град беше подадена жалба от дружество за отмяна на заповед на директора на екоинспекцията, с която бе спрян карусел 1 за леене на алуминий в хале 1 на френския завод.

Адвокатите на „Монтюпе“ ООД оттеглиха искането си за експертиза, което беше направено в предходното заседание, с което съдът се съобрази.

Днес бяха разпитани и двама свидетели – Христо Мендилев, който се занимава с консултантска дейност, свързана с различни нормативни екоизисквания и е работил по документацията на предприятието на „Монтюпе“ ООД в Русе и Христо Милков, служител в РИОСВ. Първият беше призован по искане на процесуалните представители на жалбоподателя, а вторият – на този на ответника.

Двамата бяха подложени на продължителни разпити, за да се изясни цялата фактология, свързана с работата на въпросния карусел 1, както и дали наистина е имало завишаване на изхвърляните емисии. Беше дискутиран и въпросът, има ли други предприятия в района на Индустриания парк, които да отделят същите вещества, като тези, посочени в комплексното разрешително на „Монтюпе“ ООД.

След разпита на двамата мъже съдът прецени, че делото е приключило от фактическа страна, прие представените днес писмени доказателства и участниците в процеса преминаха към пледоариите си. В тях те застъпиха първоначалните си позиции – жалбоподателите поискаха заповедта да бъде отменена, а ответниците – жалбата да бъде отхвърлена. Такова беше и мнението на прокурора Андрей Ангелов.

След това съдия Вилиана Върбанова даде на страните 7-дневен срок, за да напаравят подробни писмени бележки по пледоариите си. Той започва да тече от датата, на която протоколът от днешното заседание бъде публикуван в сайта на Административния съд в Русе.

След като те направят това, съдът ще се произнесе с решение в законово установения срок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама