Директорът на ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" с поздрав за 56-тата годишнина на горнооряховското училище

17:03, 23 ное 15 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скъпи съграждани, колеги, ученици! На 19 ноември 2015 година Професионална гимназия по електротехника и електроника “М.В.Ломоносов”, гр. Горна Оряховица, ще празнува 56 години от своето създаване.

Всички знаем, че образованието има изключително голяма роля за формиране и развитие на личността, което натоварва с извънредно големи очаквания и всяка образователна институция. В тази посока ПГЕЕ може да претендира за иновации в образователните си политики, адекватни на тенденциите в европейския контекст, но и изключително автономни в специфичната си сфера на дейност - професионалното образование и обучение.

Според Стратегията за развитие на професионалното образование и обучение в Република България за периода 2015-2020 г. целта на това образование е да се осигурят висококвалифицирани кадри за бизнеса, да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието на децата, както и да се даде възможност на възрастни да получат квалификация по определена специалност, за да се реализират на пазара на труда.

В Стратегията е отделено внимание на осигуряването на качествено и ефективно професионално образование и обучение чрез работа, което се осъществява чрез партньорство между професионални училища и един или няколко работодатели.

Така успоредно с подобряване на практическата подготовка да се постигне и повишаване на адаптивността и възможностите за заетост на обучаваните. Да се създадат и предпоставки за подобряване на материалната база за подготовка, която да бъде съобразена със съвременните изисквания за обучение по съответната професия. 

Част от стратегията е и усъвършенстване на системата за валидиране на знания, умения и компетентности, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене. Предстои да се въведе кредитна система в професионалното образование за улесняването на трансфера, признаването и натрупването на индивидуални резултати от ученето.

Стратегията предвижда осигуряване на леснодостъпни и висококачествени услуги по кариерно консултиране на учениците. Предвижда се и въвеждането на „защитени“ професии, което също ще бъде мярка за удовлетворяване на потребностите от работна сила. Стратегията е  съобразена с целите на Стратегията „Европа 2020“, както и с програмата “Наука и образование за интелигентен растеж”.

Смело мога да заявя, че нашата гимназия е готова да посрещне всяко едно от предизвикателствата на тази нова програма. През тези 56 години училището неизменно е вървяло по този път - да създава условия за развитие и формиране на умения, които да направят неговите ученици добри специалисти във всички области на националното стопанство.

Мисля, че Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В.Ломоносов” отговаря на тази рамки и доказателство за това са достойно изминалите 56 години, оставили ясна следа в историята на образованието в България.

Училището работи отдавна по различни програми на МОН и осъществява държавните политики в сферата на образованието. Това определя и участието ни в проект „Нова възможност за моето бъдеще” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” - „Създаване на система за идентифициране и признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности”.

Четири поредни години в резултат на спечелени eвропейски проекти по програмите „Учене през целия живот” и „Еразъм+”, дейност Мобилност, ученици от гимназията провеждат своята практика в държави от Европейския съюз - Италия и Великобритания. Успешно приключихме проект на МОН - „Ученически практики”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси” и е съфинансиран от европейския социален фонд на ЕС. Участваха 117 ученици, които в реални работни условия развиват и усъвършенстват своите професионални умения, прилагайки наученото в часовете по професионална подготовка.

Тази форма на обучение е предпоставка за подобряване качеството на професионалното образование, улеснява прехода на учениците от училище към пазара на труда или висшето образование, съдейства за изграждане на стабилни партньорства между професионалната гимназия и бизнеса и води до увеличаване на броя на учениците, които си намират работа непосредствено след дипломирането.

23 групи приключиха своята работа по проект "Успех":  Театър 220; Компютърна машинопис и стенография; С нож и вилица в Европа; Млад приложник с роботи; Приложна електроника; Приложна електроника за начинаещи; Зелени човечета; Театър на английски език; Да съхраним духа на българските традиции; Ремонт на битова техника; Дигитални компетентности при изчертаване на обекти; Чиста енергия; Фитнес; Спортувай на открито; Тенис на маса; Приложна фотография; Комбинаторика в шахмата; Математика+; Здраве; Риболов.

В училището са осигурени максимално добри условия за работа и провеждане на модерен образователен процес. Броят на компютърните ни кабинети е десет – модерни и добре оборудвани зали. Училището разполага и с нови модерни работилници - две по аналогова и цифрова схемотехника и една по контрол и диагностика и микропроцесорни системи, както и със специализирана работилница по заваряване. Физкултурният салон е изцяло реновиран и съобразен с най-модерните изисквания за спортни съоръжения от подобен характер.

Онова, което превръща нашето училище в специално образователно средище е, че за нас общообразователната подготовка винаги е била и ще бъде основата, върху която се изгражда широка обща култура, придобиват се интелектуални умения и социални компетенции, необходими на младите хора за активен живот в динамично променящото се общество.

Това базисно усилие заедно с постоянната ни грижа за подобряване на качеството на професионалното образование и обучение превръщат ПГЕЕ в училище, което задава нови хоризонти, реализира мечти и изгражда личности.

Честит празник на всички, които се чувстват свързани с нашето училища!

инж. Филип Филипов, директор на ПГЕЕ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама