В Разград бяха представени мерки за либерализация на електроенергийния пазар

17:04, 23 ное 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за преминаване към свободния пазар на електроенергия и за смяна на доставчика бяха представени днес в Разград.  Проявата е част от информационна кампания  на Министерство на енергетиката, целяща запознаване на заинтересованите потребители на средно и ниско напрежение с най-важните промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия в страната, която трябва да се случи поетапно след 1 януари 2016 г.

Срещата бе открита от кмета на общината д-р Валентин Василев и областния управител Манол Кившанов. В събитието участваха потребители на средно и ниско напрежение - представители на бизнеса, общински администрации, болници, училища, читалища, малки фирми, битови абонати и др.

Експерти от Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Български енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, Българска независима енергийна борса и Енерго Про представиха промените, които предстоят от началото на следващата година.

Явор Стоянов, експерт от Министерството на енергетиката обясни, че освобождаването на пазара ще даде възможност занапред цената на електроенергията да се определя изцяло от търсенето и предлагането.

На срещата бе разяснено още, че в условията на свободен пазар цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия ще останат регулирани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като крайната цел е единен енергиен пазар. Либерализацията на пазара не означава пълно оттегляне на държавата, която ще гарантира сигурност на гражданите. Комисията за енергийно и водно регулиране ще продължава да следи дали се спазват регламентираните правила за лоялна конкуренция и няма да допуска спекулиране на пазара на електроенергия, заявиха експертите.

Явор Стоянов допълни, че предстоят редица информационни кампании, в които ще бъдат включени повече институции, с цел да достигне информацията за същността на либерализацията на енергийния пазар до повече хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама