Представиха възможностите на свободния пазар на ток в Шумен

18:00, 23 ное 15 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за преминаване към свободния пазар на електроенергия и за смяна на доставчика бяха представени днес в Шумен. Срещата в Областна управа-Шумен бе част от информационна кампания  на Министерство на енергетиката. Целта е да се запознаят потребителите на средно и ниско напрежение с най-важните промени, свързани с пълната либерализация на пазара на електроенергия в страната, която трябва да започне след 1 януари 2016 г.

В събитието участваха потребители на средно и ниско напрежение - представители на общините в област Шумен, бизнесмени. Презентацията бе открита от областният управител Донка Иванова и омбудсмана на Шумен Иван Капралов.

Експерти от Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, Български енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, Българска независима енергийна борса и “Енерго Про” представиха промените, които предстоят от началото на следващата година.

Явор Стоянов, експерт от Министерството на енергетиката обясни, че освобождаването на пазара ще даде възможност цената на електроенергията да се определя изцяло от търсенето и предлагането.

На срещата бе разяснено още, че в условията на свободен пазар цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия ще продължат да се регулират от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), като крайната цел е единен енергиен пазар за целия Европейски съюз. “Либерализацията на пазара не означава пълно оттегляне на държавата, която ще гарантира сигурност на гражданите. Комисията за енергийно и водно регулиране ще продължава да следи дали се спазват регламентираните правила за лоялна конкуренция и няма да допуска спекулиране на пазара на електроенергия”, заявиха експертите.

Представителят на “Енерго Про” поясни, че след въвеждането на свободния пазар на ток у нас потребителите ще могат да договарят единствено цената на електроенергията, останалите компоненти във фактурите, които оформят крайната цена остават същите. След либерализацията потребителите ще плащат по две фактури едната с цената на тока, а другата с останалите мрежови разходи. Клиентът няма да може да сменя мрежовия си оператор.

При фалит на доставчика на ток може да се избере нов, но това ще означава и по-висока цена на енергията за крайния клиент. Смяната на търговеца на електроенергия може да става на първо число от месеца, процедурата продължава три седмици, предупредиха от “Енерго Про”.

Главни играчи при свободния пазар на ток ще са са производителите на електроенергия, операторите на високо и средно напрежение – “Енерго Про”, ЕВН и ЧЕЗ, търговци, потребители, борсов оператор.

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама