135 години от рождението на Йордан Йовков отбелязаха в с. Красен

19:09, 23 ное 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
   В добруджанското село Красен, където Йордан Йовков е бил учител в началото на миналия век, бяха отбелязани 135 години от рождението на писателя и 155 години от създаването на местното училище, което днес носи неговото име.

   Тържествата започнаха с поднасяне на венци на паметника на Йовков. Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров и внукът на Йовков Боян Попов посетиха реновираната музейната експозиция под наслов „Пътуване в света на Йордан Йовков” и автентичната сграда на училището, където Йовков е преподавал. След това те бяха гости на празника по случай 155-годишнината на училището в с. Красен.

   Внукът на Йордан Йовков направи дарение от снимки и документи, свързани с Певеца на Добруджа, на Историческия музей. Той предостави листи от тефтерче, върху които авторът е писал своите разкази, дипломи, връчени на писателя от цар Борис ІІІ, ценни снимки от семейния архив, сред които и последната снимка на писателя. Дарението включва и първото издание на събраните съчинения на Йовков от 1945 г., което е отпечатано в много ограничен тираж.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама