Районната прокуратура в Пловдив проверява случай на препарирани защитени видове

20:04, 23 ное 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Препарирани екземпляри на морски и скален орел, защитени от Закона за биологичното разнообразие, са изложени в ресторант "Петър I" в Стария град. Това са установили при проверка експерти на РИОСВ и служители на IV РУП–Пловдив.

Сигналът към институциите е подаден от фондация "Биоразнообразие". При проверката не са представени документи за произход на препарираните екземпляри и не е установен собственикът им.

Управителят на ресторанта Емил Тиберов е отказал да предаде препарираните животни. С това той е възпрепятствал изпълнението на задълженията на експертите от РИОСВ–Пловдив, да отнемат препарираните птици в полза на държавата.

Като мотив за отказа управителят посочил отсъствието на собственика на имота, в който се намира ресторантът и имуществото в него.

Поради изключителната рядкост на морския орел в Закона за биологичното разнообразие е указано, че за притежаването на такъв вид се прилагат разпоредбите на чл. 278 д от Наказателния кодекс, който предвижда освен глоби и лишаване от свобода до 5 години.

Случаят е предаден от РИОСВ–Пловдив, на Районната прокуратура за предприемане на действия по търсене на съответната наказателна отговорност на виновните лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама