Плевнелиев е най-крайният ни политик по отношение на Русия, смятат експерти

20:46, 23 ное 15 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия е в състояние да провежда диверсионни действия в страни, в които има интерес. Това, което каза президента за нея не е ново, има го в документи. Това каза в ефира на БНТ директорът на софийския клон на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Коментарът ѝ беше по повод изказването на държавния глава, че Русия води хибридна война срещу България.

В студиото беше и социологът Андрей Райчев. Той заяви, че премиерът може да бъде краен и остър, но президентът трябва да бъде умерен.

"Имаме една малко абсолютна инверсия, особено по руския въпрос. Нормално е министър-председателят да е малко по-краен в позициите си отколкото президента - той трябва да е в средата. По отношение на Русия Плевнелиев е най-крайният български политик. Борисов никога не си позволява така да говори", заяви с недоумение Райчев.

По думите му Плевнелиев все още не знае дали ГЕРБ ще го подкрепи за втори мандат и за това искал „да се залепи за американците, които после ще натиснат Борисов да го остави президент“.

Весела Чернева от своя страна заяви, че не вярва в конспирации и че тук става въпрос за „корпоративна среда“.

„Цялата тази несигурност около бежанската сигурност например, всичко това създава една среда, която създава външни и вътрешни актьори. Хибридната война е факт. Има страшно много доброволци, които с удоволствие се пробват да влязат в полезрението на Русия. Тук става въпрос за натегачество“, каза тя.

По темата с изборите Райчев каза, че властта на ГЕРБ е огромн и това поражда възможността да се оформят крила в партията. „Те ще действат подмолно, под масата. От тези крила може да има изненади”, заяви социологът.

По думите му украинскията криза е следствие на сирийската. „Двата конфликта вървят ръка за ръка.  Европа натиска да се прекрати ужаса в Сирия, а Русия подкрепя Башар Асад. Ситуацията е нажежена”, посочи Райчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама