Мохамед Халаф: САЩ и Европа не помагат на „Ислямска държава“, но я използват

21:32, 23 ное 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от година се бомбардират позиции на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак и съобщават какви са разрушенията, за това отдавна не трябваше да я има. В този контекст мисля, че всичко е пропаганда. Повече от два месеца след руската военна намеса няма абсолютно никакво развитие в ликвидирането на тази организация, напротив тя си напредва в други части. Това каза в ефира на БНР иракският журналист Мохамед Халаф.

„Ние виждаме групи свързани с „Ислямска държава“ на територията на Европа. И те не са нови, тези групи са организирани с времето. Сами се финансират, чакат само да получат съобщение, информация от Ракка, за да осъществят операциите си“, каза той.

Според него САЩ и Европейският съюз не помагат на „Ислямска държава“, но я използват. По думите му в продължение на 60 години именно Америка и Европа са оставили арабските страни да „под контрола на различни диктаторски и семейни правителства“.

„Те обезглавиха тези народи от абсолютно всякакъв вид образовани и култура. Жените нямат никакви права, децата също. Няма реална икономика, няма социални придобивки. Тези правителства бяха подкрепяни от САЩ и Европейския съюз в продължение на години, а по-лошото е, че тази подкрепа продължава и сега. Това е причината за всичко, което се случва в момента“, категоричен е журналистът, който преподава и външна политика в Софийския университет.

По думите му не може да има успех срещу тероризма докато има „разкол на обществата в държавите от Близкия Изток“. Той даде за пример Иран, която създава много предпоставки, като подкрепя различни групи.

„Те променят дневния ред на Европа, Шенген се разпада, европейците вземат нови мерки за сигурност и се отказват сами от своите ценности...Искат да направят разкол между емигрантите, живеещи от десетилетия в Европа, цели се разпалването на религиозен и цивилизационен конфликт. Това ще предизвика политика, която още повече ще радикализира тези малцинства. Това ще засили и националистическите партии, които ще придобият по-голяма тежест“ каза още Халаф.

По думите му конфликтът няма да бъде решен САЩ не изразят ясна позиция и не спрат с „колебливата политика“.

„Няма да може да бъде разгромена „Ислямска държава“ без първо да бъде премахнат Башар Асад. Тогава няма да има този фактор, който води до създаването на такъв вид организации. Ликвидирахме „Ал Кайда“, ликвидирахме талибаните и дойде „Ислямска държава“. Утре и нея ще ликвидираме, а след това нещо още по-голямо ще дойде, защото проблемите в Близкия Изток си остават, остават и проблемите с малцинствата в Европа“, каза иракчанинът.

Провалената политика на САЩ и ЕС в страните от Близкия изток и Северна Африка – това е генезисът на „Ислямска държава“, коментира още Мохамед Халаф, като изтъкна, че всяка държава използва картата „Ислямска държава“, за да следва своите лични държавни интереси. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама