Данък „вредните храни“ фаворит на над 50% от българите

22:15, 23 ное 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
53% от българите застават зад въвеждането на данък „Обществено здраве“ или станалият по- известен като данък „вредни храни“. Това показва регулярното национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“, която от 10 до 18 ноември събрала мненията на 1100 пълнолетни граждани на страната.

Данъкът се подкрепя въпреки притесненията, че може да доведе до намаляване на доходите, за което се опасяват 49% от анкетираните. Според 43% обаче той ще развие сива икономика. Очакванията на 57% от сънародниците ни обаче са, че чрез тази мярка ще се повиши информираността за съдържанието на храните и ще се ограничи използването на съставки с негативен ефект върху здравето.

Подкрепата за въвеждане на данък „обществено здраве“ преобладава както сред хората с по-високо материално положение, така и сред най-ниско доходните, определяни като потенциално най-потърпевши. На пръв поглед това изглежда парадоксално, но трябва да се има предвид, че тъкмо последните са най-притеснени за качеството и състава на продуктите, които консумират.

Поради това, когато става въпрос за здравето, и особено за здравето на децата, акцентът е не върху поскъпването на продукти с рискови за здравето съставки, а върху промяна в рецептурите на производителите, която би ограничила рискове за здравето, произтичащи от използваните съставки в хранителните продукти.

Предложението за въвеждане на данък „обществено здраве“ предизвика не само острата реакция на икономисти и професионални гилдии, но и интереса на обществото към състава на консумираните продукти.

53% от пълнолетните жители на страната заявяват, че проверяват съдържанието на купуваните храни, като половината от тях са започнали да го правят през последния месец, в резултат от оживения дебат по темата. Българските граждани са относително слабо запознати със съдържанието на онези съставки в храните и напитките, които се предвижда да бъдат обхванати от данъка.

Всеки втори смята, че консумира храни с повишено съдържание на сол и захар, но 43% не са запознати дали в използваните от него продукти има и по-високи количества кофеин, таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини.

На фона на слабата запознатост, притесненията са значителни- от 50% до 57% се опасяват за влиянието на различни съставки върху собственото им здраве. А по отношение на консумираните от децата храни и напитки, опасенията за включените в тях съставки нарастват до 75-80%. Между здравните аргументи „за“ и икономическите „против“ данъка, по-убедителни за общественото мнение са първите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама