Филмът "Урок" на крачка от награда на Европейския парламент

23:26, 23 ное 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският филм „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов е в челната тройка на кинопродукциите, които се състезават за филмовата награда LUX за 2015 г. Победителят ще бъде обявен от депутатите в Европейския парламент на 24 ноември.

Наградата LUX се връчва на кинопродукции, чиито сценарии повдигат важни социални въпроси и утвърждават европейските ценности, а целта на отличието е да популяризира европейското кино.

Българо-гръцката продукция „Урок“ разказва историята и финансовите проблеми на млада учителка от малък град. Филмът взе четири награди на фестивала „София филм фест“ и обра овациите на публиката в Токио и Торонто. В България филмът на практика беше отхвърлен от Националния филмов център, който го постави на 12-то място в конкурсната си сесия за финансиране на проекти. В крайна сметка лентата беше заснета за 19 дни с изключително нисък бюджет.

„Урок“ ще се бори за отличието LUX с лентата „Медитаранеа“, която разказва историята на мигранти, търсещи по-добър живот в Европа. Третото предложение е филмът „Мустанг“, който описва сблъсъка между традициите и младежкия устрем към свобода.

Избраният от депутатите победител ще си осигури финансиране за изготвяне на версии за хора с влошен слух или зрение и ще получи подкрепа за разпространението си на международния пазар.

Прожекциите на трите филма из Европа ще се проведат през ноември и декември. В България те ще бъдат излъчени в Дома на киното. „Медитеранеа“ ще се прожектира на 8 декември, „Мустанг“ – на 10 декември и „Урок“ – на 11 декември. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама