Дипломат посъветва България да издава безплатни визи за руснаци

00:42, 24 ное 15 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук препоръчва на българските власти да премахнат визовите такси за руски туристи, съобщава агенция Рамблер, цитирана от Руски дневник.

"Ако България иска да увеличи броя на руските туристи, може би е добре да обмисли въпроса за безплатното издаване на туристически визи през лятото или непосредствено на летището", предложи консулът по време на конференцията "Перспективи за развитието на българо-руските отношения в областта на туризма", която се провежда в София.

Консулът сподели още, че въпросите с визите за Турция са решени по подобен начин (визовият режим между Русия и Турция е отменен през пролетта на 2011 г. и това е довело до рязък ръст на туристическия поток, тъй като спестява на руснаците по 20 долара за всяка виза).

На свой ред българският министър на туризма Николина Ангелкова каза, че властите в страната правят "всичко възможно в рамките на националното и европейското законодателство за максималното опростяване на визовия режим".

"Ние работим отлично с нашето външно министерство. Продължават преговорите с всички консулски служби, с министъра на  външните работи обсъждаме всички възможности за опростяване на визовите процедури, които ще помогнат за увеличаване на руския туристически поток в България", увери Ангелкова.

Към момента Русия заема четвърто място по обем на туристическия поток в България. По данни на туристическото министерство през първите 9 месеца на тази година страната са посетили около 400 хил. руски туристи. Средният им спад за годината е 27%. Като цяло е намалял броят на руските туристи в летните курорти.

Руската страна предложи на София да се създадат морски връзки между страните. Това, според експертите, ще реши проблема с преминаването на руснаците през Украйна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама