Фолклорен ансамбъл „Пирин” ще изнесе концерт в Разград

06:59, 24 ное 15 / Култура 25 470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фолклорен ансамбъл „Пирин” ще изнесе концерт в Разград, съобщиха от общинската администрация. Концертът е част от националното турне „60 години ансамбъл „Пирин”. Събитието ще се състои на 28 ноември от 18.30 часа в залата на Драматичен театър " Антон Страшимиров".

Билети се продават в касата на театъра, цената им е 8, 10 и 12 лева.

Ансамбъл „Пирин” – Благоевград е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 г. Ансамбълът има в репертоара си над 400 песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната. Има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, 6 компактдиска, 3 видео касети.

Ансамбъл „Пирин“ е носител на световни награди като „Златната плоча” на гр. Нешвил, 1982 г.; наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие и др. Участвал е и на множество международни фестивали.

„Световно известният женски хор на „Пирин”, напълно уникален за България, е един празник за слушателите си, посрещан като култ в целия свят“ – пише американският вестник “Арт енд хюманитис коунсил“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама