Представят книгата на Йордан Желязков „В ярката им светлина“ в Русе

07:01, 24 ное 15 / Култура 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представянето на книгата на Йордан Желязков „В ярката им светлина“ в Русе ще бъде утре, 25 ноември, в РБ „Любен Каравелов“ от 17.30 часа. Съорганизатор е Клуб „Мечтание“- Русе. Нетипично за издателската практика, тази книга се появи на българския книжен пазар, след като е публикувана първо на английски език. Това, разбира се, не омаловажава ценността на българското издание, с чийто автор РБ „Любен Каравелов” организира среща- разговор.

Романът на младия и перспективен, според познавачите на жанра,  фентъзи писател Йордан Желязков е подкрепен от световната платформа за групово финансиране IndieGoGo, като това му донесе и първите по-сериозни успехи на англоезичиния литературен пазар, където конкуренцията е сериозна. „В ярката им светлина“ (изд. „Ентусиаст“) изследва темата за загубата и за това как съвременникът се опитва да се справи с нея в жестоките мигове на изпитанието, когато само на пръв поглед ни се струва, че е невъзможно да я преодолеем.

Йордан Желязков е роден през 1988 г. в  София. От 1990 до 2009 г. родителите му, които са от Русе, се връщат в родния си град, а Йордан Желязков учи първо в Математическата гимназия „Баба Тонка“, след което завършва бакалавърско  образование по маркетинг в РУ „Ангел Кънчев“.  Първите по-успешни фентъзи сюжети се появяват, след като Йордан Желязков започва да учи магистратура „Творческо писане“ в Нов български университет.

Това е времето, в което е замислен и написан романът „В ярката им светлина“, който всъщност е и негова дипломна работа. През 2014 г. Желязков завършва с отличие НБУ и през пролетта на 2015 г. подписва договор с издателство „Ентусиаст“. Този ръкопис е забелязан най-напред от редактора  Любен Дилов-син.

След одобрението на Дилов-син, Йордан Желязков решава сам да издаде книгата на английски език и започва да работи с  преводача Александър Гюровски.  Романът „В ярката им светлина“ става литературен факт на 17.08.2015 г. след успешна кампания в световната платформа „IndieGoGo” за групово финансиране. Русенската публика ще има привилегията да се срещне с българското издание и със самия автор буквално в първите дни след отпечатването на книгата на български език, съобщават още от РБ "Любен Каравелов". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама