Библиотеките и музеите в Димитроград излизат на протест

07:35, 24 ное 15 / Култура 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Синдикалната организация на КНСБ при Исторически музей – Димитровград и Градска библиотека „Пеньо Пенев” ще се включи в националната протестна акция днес. Тя е организирана от КНСБ и КТ Подкрепа.

През целия работен ден работещите ще носят протестни ленти, а в 10,00 часа във фоайето на Градска библиотека „Пеньо Пенев” пред присъстващите ще бъде прочетена нарочна Декларация, приета от Синдикалната организация.

Повод за недоволството са малкото средства в националния бюджет, заделени за култура, за закупуване на нова литература и за опазване на движимото и недвижмо културно наследство.

В част от декларацията се казва: „Ние, специалистите от националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки на България, сме изпълнени с тревога, безпокойство и силно недоумение по повод размера на средствата, заложени за опазване на движимото и недвижимото културно наследство.

Очевидно е нежеланието на държавата да подкрепя съществуването на библиотеки, а същевременно е нагло изискването въпросните институции да се грижат за съхраняване и разпространение на българската култура у нас и по света, както и да бъдат съвременни центрове, гарантиращи равен достъп до информация и знание за всички български граждани”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама