Трупата на Нешка Робева остави без дъх бургаската публика (снимки)

07:41, 24 ное 15 / Култура 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от най-добрите спектакли в България, този на трупата на Нешка Робева, остави без дъх бургаската публика в спортна зала „Младост“ късно снощи. Заедно с приятелите си от „Руска Рома“ и виртуоза на кларинета Иво Папазов – Ибряма, танцьорите на Робева показаха автентичността на българската и балканската култура. Основна мисия на грандиозното шоу е да обединява и помирява всички народи, така че да живеем с надеждата и усещането за един по-добър свят.

Спектакълът започна с противоборството на двата свята – реалният и духовният. Премина през най-тежките времена на българския народ и изигра майсторски неговите обичаи и народни вярвания. Показа по атрактивен начин еволюцията и бунтът на младите, за да стигне и пресъздаде духа на Русия, Турция, Гърция и Румъния с емблематични техни песни и танци. Публиката се наслади на аржентинско танго, руски казачок, гръцко сиртаки и ориенталски танци, изпълнени от професионалните танцьори на Нешка.

Мощен заряд на сцената донесоха оркестър „Тракия“, начело с Ибряма и Московският цигански ансамбъл „Руска Рома“. Московчаните, които от 18 години работят в един и същи състав, завихриха истински ураган от песни и танци, като на няколко пъти излязоха на сцената със атрактивни костюми под звуците на стари романси и популярни мелодии. Кларинетът на Ибряма докосна сърцето на публиката със солови изпълнения на фолклорни мелодии, които бяха импровизирани в съвременен стил.

Музикално-танцова формация „Нешанъл арт“ вече 15 години показва по един съвременен начин непреходността на българския и балканския фолклор. Освен двайсетте танцьори, трупата не би могла да съществува без нейния сценарист, хореограф и режисьор – Нешка Робева, главния репетитор – Анета Ашикова и мениджърите Светослав Робов и Димитър Стоянов. За изключителните си достижения в областта на изкуството, трупата е удостоявана с множество престижни международни и държавни награди. Но най-голямата сред тях си остава тази на публиката.

Зрелищният спектакъл продължи два часа, като аплодисментите валяха след всяко изпълнение. Легендарната песен "Очие чорние" бе кулминацията на вечерта. В самия край на шоуто, след като на няколко пъти публиката екзалтирано повтаряше името на легендата в българската художествена гимнастика, тя се появи в целия си блясък на сцената. Нешка бе придружавана кавалерски от един от своите танцори.

„Благодаря Ви! Вие наистина показахте, че сте страхотна публика. Аз изгубих ума и дума! Такъв невероятен прилив на взаимна енергия се усещаше през цялото време, докато траеше спектакълът. Вие заредихте артистите на сцената с позитивната си енергия и те ви отвърнаха“, каза с огромно вълнение създателят на „Нешанъл арт“ Нешка Робева.

Тя покани на сцената до нея ръководителят на танцова формация „Петлите“ Георги Димитров, като му благодари за всеотдайната подкрепа по време на всички нейни спектакли. Нешка презентира представлението на децата, лишени от родителска грижа - „Забравени, но не от теб“, което ще се играе на 5 декември от 19 часа в Дом НХК.

След Бургас, турнето „15 години шоуто на Нешка и приятели“ ще продължи в Ямбол, Хасково, Свиленград, Пловдив, Самоков и Благоевград, а закючителният концерт ще се проведе на 1 декември в Зала 1 на НДК в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама