Бриго Аспарухов: В България има хора, които познават арабския свят и трябва да бъдат използвани

09:20, 24 ное 15 / Политика 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В България има хора, които познават арабския свят. Имаме експерти в тази сфера, но като че ли не са използвани както трябва в борбата с тероризма". Това коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившият директор на Нционалната разузнавателна служба Бриго Аспарухов.

Той припомни, че в страната ни има добри арабисти. Според него българското разузнаване е било добра служба, която е познавала арабския свят и е имала информатори в цял свят. „Тези хора трябва да бъдат намерени, активирани и използвани. Болката ми е, че те не се използват достатъчно“, каза Аспарухов.

Аспарухов обясни, че терористите са постигнали целта си да всеят страх в обществото. Той добави, че не може да прогнозира какво ще се случи в бъдеще.

„Специалистите да си отговорят на въпроса защо това се случва, настоя той. Защо тези младежи са заслепени и готови на саможертва,  в името на какво, попита той. В Корана никъде не открих текст, в който се проповядва смърт на друговерец, каза Аспарухов. Терористи винаги е имало, имало е ляв тероризъм, но актовете са извършвани в името на нещо - освобождаване на хора от затвора например“, каза бивишият шеф на разузнаването. Той беше категоричен, че е крайно време да бъдат намерени „мозъците“ на джихадистките групировки.

„Освен тези мерки, които безпокоят обществото, трябва да се включи и онова, което може да реши проблема. Джихадистите имат ръководство, мозъците са някъде и те могат да бъдат открити. Тук е мястото и ролята на специалните служби на САЩ, Европа, Русия, заинтересованите арабски държави и на Израел, те трябва да ги открият. Сега вече сме закъснели със сухоземна операция; днес тя ще реши проблема частично“, каза Бриго Аспарухов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама