Музейни работници и библиотекари от Бургас поискаха по-достойно възнаграждение

10:15, 24 ное 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители в библиотеките, музеите и галериите в Бургас се събраха на мирен протест на площад „Тройката” точно в 9:30 часа. Техните искания са за увеличаване бюджета в областта на културата и увеличаване на работните им заплати, които са равни на минималните. Недоволни са от това, че в продължение на години никой не е помислил за техния бранш, а възнагражденията им са недостойни, въпреки условията на труд, в които работят.

„Искаме една адекватна държавна политика в поддържане на културното наследство. Искаме по-добри условия на труд. Субсидията, която се очаква в едно читалище, е 7080 лева, увеличена е само с 2 % от миналата година, а в тези пари се включва издръжка за заплати, издръжка за сградата, ток, вода, закупуване на нови книги и т. н.”, сподели пред Topnovini.bg секретарят на читалище „П. Хилендарски” в Бургас Светломира Възлавова.

„По принцип музеите, библиотеките, а и като цяло културата, са натикани в ъгъла. Няма как срещу такова ниско заплащане да се очаква доста работа. Дейността на всички нас е много скрита за останалите хора. Извършваме огромна по обем работа, с големи отговорности, тъй като основната ни цел е съхранение и опазване. Нямаме бъдеще, ако нямаме минало”, заяви друг от протестиращите.

Около стотина души, които работят в сферата на културата се включиха в мирното шествие. То премина по главната улица „Александровска” и приключи пред сградата на Регионалната библиотека „П. Яворов”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама