Патриарх Неофит ще дари на СУ частица от мощите на св. Климент Охридски

10:42, 24 ное 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 25 ноември честваме паметта на св. Климент Охридски Чудотворец, който е небесен покровител на Софийския университет. По този повод лично Патриарх Неофит ще посети Богословския факултет към Софийския университет, за да благослови студентите - богослови, преподавателите и ръководството на факултета.

Патриарх Неофит ще вземе участие в празничната Вечерня на 24-ти от 16.50 ч. и в празничната светата Литургия, която ще започне около 8.30 ч. на 25 ноември. 

За празника той ще занесе за поклонение мощи на Св. Климент, частица от които ще бъде дарена на учебния параклис в Богословския факултет. В 16.30 ч. на 24 ноември частицата от светите мощи ще бъде пренесена с литийно шествие начело с Негово Светейшество българския патриарх Неофит от катедралния храм „Света Неделя“ до академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет, където Негово Високопреосвещенство митрополит епископ на САЩ, Канада и Австралия Йосиф ще отслужи велика вечерня на св. Климент Охридски“.

Софийският университет получава за първи път частица от светите мощи на своя патрон. Събитието се случва в навечерието на 1100-та годишнина от успението на св. Климент Охридски, което през 2016 година ще бъде отбелязано под патронажа на ЮНЕСКО.

Св. Климент, Охридски Архиепископ бил ученик на св. братя Кирил и Методий. След смъртта на св. Методий (885 г.) прогонени от Моравия, с други ученици дошъл в България. Цар Борис ги приел и им възложил да просвещават народа.

Климент основал просветна школа в Охрид с 3050 ученици. Цар Симеон в 896 г. го поставил за епископ на Дрембица или Велица, в диоцеза на която област влизал и Охрид. Православната църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Теофилакт Охридски го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език“, а Димитрий Хоматиан в Краткото житие на св. Климент Охридски пише за него: „Този наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае като българи.” Просиял в подвизи, вършил чудеса - починал в 916 година. Мощите на св. Климент се намират в църква „Св. Пантелеймон” в Охрид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама