Чака се съдебното решение по делото за избора на кмет на Пловдив

11:53, 24 ное 15 / Политика 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебното решение по жалбата на Славчо Атанасов срещу резултатите от избор за кмет на Община Пловдив ще бъде оповестено в законоустановения срок. Това заяви на днешното заседание в Административния съд в Пловдив съдия Стоил Ботев, който даде ход на делото по същество.

Съдия Ботев постанови още двете страни да представят писмени становища до 26 ноември.

Защитникът на жалбоподателя Емил Василев поиска от съдията делото да бъде отложено, тъй като не е успял да се запознае с изисканите от съда и представени от ГРАО списъци на гласоподаватели, дописани "под черта". Съдия Ботев обаче не уважи молбата му.

Според адвокат Василев в много от секционните избирателни комисии (СИК) е имало членове без право да гласуват за районен кмет, тъй като постоянният им адрес не съвпада с този на секцията. Това според него прави незаконен съставът на СИК-овете. Той поиска да се извърши проверка на постоянния адрес на всички дописани в избирателните списъци, но предвид скъсените срокове за този тип производства съдията не прие това искане.

Съдът счита, че е дал достатъчно възможност на жалбоподателя да събере доказателства, и смята, че няма нужда от повече, категоричен бе съдия Ботев. Той подчерта, че предоставените списъци от ГРАО сами по себе си не дават доказателства за изборни нарушения. И припомни, че с оглед цитираната съдебна практика водещи в подобни казуси са подадените жалби и възражения по протоколите в самата изборна нощ, които в този случай не са налице.

Адвокат Василев изтъкна на свой ред, че има пълно несъответствие между копията от протоколите, предоставени от застъпниците на Славчо Атанасов, и тези от Общинската избирателна комисия (ОИК). Защитникът на жалбоподателя за пореден път подчерта, че в три от секциите протоколите са подписани от 4-ма членове на СИК, което според него противоречи на Изборния кодекс. Гласоподавателите само в тези три секции надхвърлят по брой гласовете, с които Иван Тотев спечели балотажа пред Славчо Атанасов, изтъкна адвокат Василев.

Председателят на ОИК - Пловдив, Деница Чингарова възрази срещу изложените от Василев доводи, като заяви, че не става ясно къде точно в протоколите има отразени закононарушения. Освен това няма нито един случай в 467-те СИК-а, където да е налице производство за преустановяване на изборния процес заради нарушения, категорична бе тя. Според Чингарова СИК не са допуснали да гласуват за кмет на район онези техни членове, които не са имали право на това.

Деница Чингарова пледира жалбата срещу решението на ОИК, с което се обявява Иван Тотев за избран кмет на Пловдив, да остане без уважение като неоснователна и недоказана.

Припомняме, че по закон магистратите трябва да се произнесат в срок до 14 дни от постъпването на жалбата в съда. Производството по жалбата на Славчо Атанасов бе образувано на 10 ноември, така че времето за решаване вече е просрочено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама