Атанас Атанасов: Подслушвали незаконно Касим Дал - готвел убийството на Лютви Местан

12:13, 24 ное 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ген. Атанас Атанасов е разполагал с информация не за оперативното дело "Червеи", а за неправомерното прилагане на специални разузнавателни средства за подслушване на Касим Дал. Имало съмнения, че той подготвял убийството на Лютви Местан. Това е очертало медийните изявления на Атанасов по-рано тази година като разкритие за следене на протестиращи през лятото на 2013 г. След това те са свързани погрешно с "Червеи". 

Това стана ясно от разпита на депутата от Реформаторския блок пред Софийския градски съд като свидетел по мегаделото „Червеи“, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Генералът отбеляза, че по онова време той и Касим Дал са били на улицата, за да заявят недоволството си от управлението на кабинета "Орешарски". Впоследствие е станало ясно, че Касим Дал няма общо с Местан. Според Атанасов някой е измислил причина Дал да бъде подслушван. От това би последвало изтичане на информация за партията (Народна партия „Свобода и достойнство“ - бел. ред.), на която той е съучредител. 

От показанията на Атанасов стана ясно, че той е разбрал за разработката "Червеи" от парламентарната комисия по контрол върху службите. Той заяви пред съда, че няма да сподели източниците си, от които е разбрал за използването на СРС срещу Касим Дал. „Официалните източници са достатъчни“, допълни генералът. 

Според него прилагането на СРС по операцията „Червеи“ за първи път се осъществява по отношение на информационна система, а не на физическо лице. Той посочи, че смята това за нерегламентирано. 

Атанасов сподели и детайл относно прокуратурата, която е имала документите по делото още на 08.12.2014 г., предоставени от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. По думите на депутата прокуратурата не е имала намерение да дава публична информация по делото и не е предприела никакви действия за това до февруари 2015, когато то става обществено достояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама