За достоен труд и достойни доходи настояха на протестно шествие в Добрич културните дейци

13:22, 24 ное 15 25 751 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С плакати „Увеличение на бюджета за култура“, „Достойно заплащане на работещите в сферата на културата“  и с „Ура не се живее!“  работещи в културни институции в Добрич и областта излязоха на протестно шествие по пешеходната зона на Добрич. То е част от националния протест на работещите в сферата на културата, който се провежда днес.

Включиха се работещи от Регионалния исторически музей, Художествена галерия, Регионална библиотека „Дора Габе“, държавен куклен театър „Дора Габе“, както и работещи в музеи в областта.

Пред сградата на областна администрация бе прочетена декларация на участниците в протеста. В нея се казва: „Държавата абдикира от отговорността за опазване на културно-историческото и книжовно наследство на България. Ние, специалистите сме изпълнени с тревога и недоумение от размера на средствата за опазване на движимото и недвижимото културно наследство и средствата за работни заплати на високо квалифицирани специалисти, които работят в тези институции за 400 – 550 лева месечно. От години слушаме напразни обещания на политици и депутати как бюджетът на културата през следващата година ще отстрани съществуващи проблеми и обяснението всяка следваща година, че поради икономическата криза това е невъзможно. Затова, всички работещи в музеите, в художествената галерия, Регионална библиотека „Дора Габе“ казваме „не“ на всичко това. Ние искаме увеличение на единния разходен стандарт за музеи и галерии с регионален характер, което означава допълнително 6 млн. лева. Увеличение на единния разходен стандарт за библиотеките с регионален характер, което означава допълнително 3,650 млн. лева. В рамките на тези средства да се увеличи работната заплата с 50 %, за да отговаря на отговорностите, които носим. Заявяваме, че повече няма да търпим тази срамна тенденция и настояваме за радикална промяна. Готови сме на синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни доходи. Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!“

Декларацията бе внесена в деловодството на областната администрация, след което протестното  шествие продължи до сградата на Художествената галерия.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама