Работещи в културата протестираха в Стара Загора

13:29, 24 ное 15 / Култура 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работещите в Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Художествената галерия, Държавна опера, Театър „Гео Милев” се събраха днес пред входа на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, за да протестират срещу орязването на бюджета за култура.

Те поискаха не само увеличаване на възнагражденията им, но и достатъчно пари за опазване на движимото и недвижимо културно наследство на България.

В Обща декларация на синдкиалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” протестиращите заявиха, че държавата е абдикирала от отговорността за опазване културното наследство на България. В Бюджет 2016 парите за култура са недостатъчни, нужни са още около 12 млн. лв.

Протестиращите обявиха, че средната работна заплата в бранша е 400-550 лв., а младите започват с 400 лв. Те се обявиха за достоен труд и достойни възнаграждения и поискаха минимум 50% увеличение на заплатите.

Според Марияна Минкова, главен уредник в Историческия музей, в системата на музеите работят около 3000 души, а посетителите през м.г. са били над 3 милиона. Общо 1.5 млн. българи пък са посетили библиотеките у нас, в които работят над 1500 души.

Протестиращите заявиха,че ако не ги чуят, са готови на синдикални и граждански действия, за да защитят труда си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама