За антикорупционна среда ще работи Областен обществен съвет в Стара Загора

13:54, 24 ное 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният обществен съвет за противодействия на корупцията ще работи за изграждане на институционална и информационна антикорупционна среда. Това стана ясно на заседанието днес. То бе председателствано от областния управител инж. Георги Ранов. Членове на съвета са представители Областна дирекция на МВР, Окръжна прокуратура, Окръжен съд,  Регионалните структури на здравеопазването, образованието, Приходната агенция, строителния контрол, Търговско-промишлената палата, Стопанската камара и Съюза на бъларските журналисти.

Председател на Обществения съвет е областният управител, а за негов заместник днес бе избрана Ангелина Баракова от ОД МВР Стара Загора.

Инж. Ранов запозна участниците в Съвета с мерките за превенция на корупцията в Областна администрация. На сайта на Областна администрация се публикуват сигналите на граждани и институции, както и последвалите след тях проверки. Оспорените решения на общинските съвети също могат да бъдат намерени на сайта. Областна администрация провежда регулярно анкети за качеството на предоставяните услуги. В кутии на входа на сградата гражданите могат да пускат своите мнения и препоръки. Целта на всички тези мерки е да се пресекат възможностите за създаване на корупционни практики и да се осигури пълна прозрачност на работата на администрацията, обясни инж. Ранов.

Останалите членове на Съвета също споделиха опита си в превенцията на корупцията. Бе приет план за действие за следващата година. По идея на инж. Ранов ще бъде направена среща между членовете на Съвета и представители на общинските съвети за противодействие на корупцията от цялата област, на която ще бъдат разисквани възможностите за взаимодействие.

Ще бъдат организирани и срещи между бизнеса от областта и Съвета, на които работодателите ще имат възможност да споделят своите проблеми, свързани с корупция на различни нива. Такива сбирки ще се правят веднъж на 3-4 месеца.

На следващото заседание на Областния обществен съвет неговите членове ще имат възможност да предложат промени в правилата и процедурите за неговата работа, за да стане тя още по-ефективна.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама