Калфин за социалните плащания: Бюджетът не е хладилник, който се размразява и замразява

14:10, 24 ное 15 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бюджетът не е хладилник, който се размразява и замразява. По този начин социалният министър Ивайло Калфин отговори на въпрос дали ще подкрепи предложението на БСП за размразяване на социалните плащания.

Припомняме, че социалистите настояха за размразяване на 14 броя социални плащания за млади хора, сред които обезщетения за отглеждане на дете между 1 и 2 години, еднократната помощ при раждане и еднократните помощи на майки-студентки. От левицата предложиха още 5% да бъде ДДС-то върху детските храни, памперсите и пособията за отглеждането на дете.

„Има социални плащания, които се увеличават и други, които от години стоят на тези равнища. Опитали сме се да насочим увеличението за следващата година към възрастните хора и децата, включително и приемните семейства за деца. Това са приоритетите ни“, допълни социалният министър.

Калфин каза още, че проявява разбиране към служителите на библиотеките и музеите и протеста им за по-високи заплати. След въпрос до колко са реалистични исканията им Калфин прехвърли топката към Министерството на културата, които трябвали да решат дали да повишат възнагражденията им.

„Във всяка една система има напрежение. Продължавам да съм на мнение, че минималната работна заплата трябва да се повиши. Проявявам разбиране към тези, които протестират и към тези, които се опитват да сглобят бюджета”, каза социалният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама