Библиотекари в НБ "Иван Вазов": Нашето оцеляване е на ръба

14:15, 24 ное 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нашето оцеляване е на ръба, а нашите специалисти са с по две магистратури и няколко чужди езика. Надяваме се държавата да се вслуша в нашите искания." Това заяви председателят на синдикалната секция на КНСБ в НБ "Иван Вазов" - Пловдив, Ирен Чанкова на днешния протест на библиотекарите.

Служителите в културния институт излязоха в 12 часа с книги в ръка, за да изразят несъгласието си от липсата на уважение към труда им и условията, в които трябва да работят.

По време на протестните действия стана ясно, че с 10% ще бъдат повишени заплатите на колегите им в библиотеките и музеите със статут на национални.

"Това увеличение е на заплати от 450 лв. и освен това няма да засегне работещите в нашата библиотека, понеже сме със статут на регионален културен институт, коментира Ирен Чанкова. Ние искаме стартовата заплата на специалистите с висше образование да стане 600 лв.", каза Чанкова.

"Нужни са ни и средства, за да направим компютризирани станции за нас, служителите, и за читателите. Община Пловдив всяка година дофинансира нашата дейнност, но ние искаме тя регламентирано да дофинансира библиотеката за основната й дейност", допълни тя.

Трябват и пари за капитален ремонт на сградата, която е дом на книгите от 1974 г., и в част от помещенията условията за съхранение на книгите са лоши, уточни Ирен Чанкова.

Всички 109 служители на НБ "Иван Вазов" подкрепят исканията и се включиха в подписка. На протеста имаше и представители от Държавна опера–Пловдив, които изразиха солидарност с библиотекарите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама