Варненски библиотекари плашат със стачка заради мизерни заплати

14:16, 24 ное 15 / Култура 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на библиотеки, музеи, галерии и други културни институти във Варна и региона се включиха символично в националния протест на заетите в тази сфера.

В Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" са категорични, че ако гласът им не бъде чут, ще преминат към ефективни протести. 43-ма служители на книгохранилището днес протестират по работните си места с лентички с надпис "Аз протестирам” и "Аз съм солидарен”.

Те се обявяват срещу размера на средствата, заложени за култура в държавния бюджет за следващата година. Във фоайето на книгохранилището има специално изградена инсталация, именувана "Път на благоденствието”, която е израз на недоволството.

"Благоденствието се постига, след като се мине през образованието, науката, културата и здравеопазването. Иначе няма откъде да дойде някакъв икономически напредък, ако няма квалифицирани, мислещи хора, които са способни да изразяват и критика”, каза  председателят на синдикалната организация на КНСБ в библиотеката Весела Ангелова.

Тя изрази надежда исканията на протестиращите да бъдат удовлетворени. "Вярвам в разума на управляващите, които са там благодарение на всички нас. Категорично смятам, че хората подкрепят нашите искания, защото днес разговарях с доста читатели на нашата библиотека”, изтъкна Ангелова.

По думите й целта на протеста не е само вдигане на заплатите, но и повече пари за инвестиции в културните институции. "Ако нямаме средства за книги, за обновяване на  библиотечния фонд, абонамент до информационната база данни и за закупуване на най-новата научна литература и т.н., с какво ще работим?”, пита  Весела Ангелова.

Варненската библиотека е от по-облагодетелстваните в страната, защото от общинското финансиране успяват  да се закупят нови книги. Към момента брутната заплата на библиотекар е 450 лева. Средствата не са  актуализирани от 2012 година.

Освен служителите във варненската библиотека, в деня на националния протест се включиха също колегите им от Регионалния исторически музей във Варна, от Музея на мозайките в Девня, ТМПЦ-Варна и Градската художествена галерия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама