Стефан Радев: Сливенска община е с над 26 млн. лв. непосредствени дългове

14:22, 24 ное 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 26 млн. лв. са непосредствено дължимите от община Сливен средства в момента. Финансовото положение на институцията е много по-тежко от очакваното. Сумата на дълговете е огромна като размер за мащабите на общината и за размера на собствените приходи, които тя генерира. Така кметът Стефан Радев коментира днес на пресконференция финансовото състояние на общината.

„При това положение, ако общината беше търговско дружество, трябваше да бъде обявена в несъстоятелност", допълни той.

По думите му, просрочените задължения, свързани с текущата издръжка, са близо 10 млн. лв. Тези по Капиталовата програма са в размер на 8  347 000 лв., а отделно има разходи по нея и проформа фактури за още 2,3 млн. лв. Просрочените задължения по неплатени осигуровки за изплатени заплати са около 400 хил. лв. Налице са и просрочия по банкови кредити за месеците септември и октомври в размер на 650 хил. лв., посочи още Радев. Той поясни, че има предупреждения от банките за опасността кредитите да бъдат направени предсрочно изискуеми, поради неизпълнение на ангажиментите на общината. Тук има риск да бъде поискано общината да плати 12 млн. лв. Изхарчени са и пари от делегирани държавни дейности за местни дейности, както и средства от сметките за депозити на участващи в търгове и процедури.  Кметът коментира и сключения през месец август договор с фирма, която ще извършва сметопочистването и сметоизвозването в града в следващите 5 години. Той е за 7,5 млн. лв. на година, а сумите, които общината събира от такса смет и с които трябва да се плаща този разход, са едва 3,5 млн. лв., поясни Радев.

Той подчерта, че за медийно обслужване общината е отпуснала над 250 000 лева за 2015 г., което е двойно в сравнение с всяко от първите три години от предходния мандат. Кметът информира, че вече е прекратен договор с външна консултантска фирма по ПР и реклама.

„Първостепенната ни задача през 2016 г. е  да осигурим поддържането на основните системи на общината и това тя да не спре да работи. Към тази цел е насочен и проекта за бюджет, който предложихме", обобщи той при срещата си с медиите.

По думите му, вече са предприети мерки за оптимизиране на финансовото състояние на общината. Те са свързани със спиране изтичането на средства през граждански договори и затова голяма част от тях ще бъдат прекратени. Ще бъде променена и оптимизирана структурата на общинската администрация, включително и чрез намаляване числеността на работещите. Ще се работи и по преструктуриране на кредитната задлъжнялост на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама