Новият кмет на Девня намали двойно месечното си възнаграждение

15:03, 24 ное 15 / Политика 25 908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новият кмет на Девня Свилен Шитов от ПП ГЕРБ внесе докладна записка в новосформирания общински съвет, по силата на която месечното му възнаграждение се редуцира с цели 55%. Мотивите за драстичното орязване, което засяга и заплатите на председателя на местния парламент и на кметовете на кметства в състава на общината, е затрудненото й финансово положение. 

Досега кметската заплата в индустриалния град беше на максимално допустимия праг от 2700 лева. С толкова официално си пълнеше джобовете всеки месец старият кмет Атанас Кузев. Наследникът му на поста Свилен Шитов ще получава около 1200 лева, сочат изчисленията. Редуцирането на кметската заплата автоматично води до намаляване възнаграждението на председателя на Общинския съвет, който по закон получава 90% от кметската заплата.   

Това е една от първите стъпки, които Свилен Шитов предприема за финансовото стабилизиране на община Девня. На извънредна сесия на местния парламент - с 11 гласа "за", 1 "против" и 1 "въздържал се" - съветниците одобриха предложението на градоуправника за редуциране на месечните възнаграждения.

Новият кмет пое община Девня с 1 700 000 лева просрочени задължения, като по думите му сумата може да надхвърли 2 млн. лева. Това е така, защото най-вероятно са харчени пари и от фонд "Работна заплата", разкри той. "На практика заварваш нещо, което не разполага с пари, а разходите са много", коментира ситуацията Шитов след печалното управление на Атанас Кузев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама